De omgeving van Camping Rotandorp

Wandelen en fietsen, zwemmen en kanovaren, en nog veel meer. Als u op vakantie gaat wilt u natuurlijk ook iets van de omgeving zien. En dan bent u in dit gebied aan het goede adres. Dit gebied heeft voor iedereen iets in petto

Nationaal Park Drents Friese Wold

De moeite waard om te ontdekken

Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Op de grens van Friesland en Drenthe wisselen bos, heide, stuifzand en grasland elkaar af. Zo’n 12.800 voetbalvelden groot en voor lange tijd beschermd.

De Vledder A is een van de parels van het Drents-Friese Wold. De beek ontspringt midden in het natuurgebied en stroomt langzaam richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Eind vorige eeuw stroomde de Vledder Aa nog door een gekanaliseerde bedding. Nu kronkelt de beek weer door de heide alsof het nooit anders geweest is. Dat is het resultaat van een groot natuurherstelproject.

Natuurlijk bos

De bossen in het Nationaal Park worden steeds gevarieerder. Natuurmonumenten dunt hier en daar het bos uit om planten en struiken een kans te geven. Dode bomen mogen in het bos blijven staan of liggen. Op het Wapserveld laten we schapen en koeien grazen. De beesten zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit met gras en jonge bomen.

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen in de omgeving van Noordwolde
De bossen van Drenthe en Friesland binnen handbereik.

Zuidoost Friesland is een heerlijk wandel- en fietsgebied: het Nationaal park Drents Friese Wold en de Friese wouden met hun heide, vele bossen en coulissenlandschappen. Honderden kilometers wandel- en fietspaden zorgen er voor dat u iedere dag weer nieuwe gebieden ontdekt. Via de fietsknooppunten zet u de mooiste routes uit.
Zet ook eens de fietsen achter op de auto om vervolgens te genieten van de waterrijke Weerribben, het gebied rond Giethoorn.
Vanaf de camping loopt u zo de bossen voor een ontspannen wandeling. Terug op de camping vindt u dezelfde rust als tijdens uw wandeling.
Bij de receptie kunt u wandel- en fietskaarten kopen en adviseren wij u graag over de mooiste routes.

Erop uit met kinderen

Zuidoost Friesland een mooie omgeving voor kinderen

De bosrijke omgeving is voor kinderen natuurlijk al een belevenis op zich. Maar wat dacht u van de Spokeplas, een speelvijver van Staatsbosbeheer verscholen in het groen, midden in de natuurgebieden. Puur natuur en de waterkwaliteit is goed. Uw kinderen kunnen zonder probleem de speelvijver in. U hoeft niet bang te zijn dat ze kopje onder gaan, want de bodem loopt langzaam af. De plas ligt in de bossen en het strand is zonnig en bijna windvrij. Een garantie voor urenlang speelplezier en waterpret. De Spokeplas ligt op ca. 2 kilometer van de Camping Rotandorp.

Buitenzwembad de Dobbe in Noordwolde leent zich ook uitstekend voor een bezoekje op een warme (zomer) dag. Zwemt u liever binnen, breng dan eens een bezoek het subtropisch zwembad “De Waterwyck” te Steenwijk op een afstand van zo’n 15 kilometer.

Twee parken die wij u van harte aanbevelen zijn Duinenzathe in Appelscha (“spanning en sensatie voor jong en oud” staat op hun website te lezen) en Wildlands in Emmen geheel vernieuwd in 2016! Bent u klaar voor avontuur, expeditie en spektakel?

Hunebed D54 bij Havelte
Op steenworp afstand van hunebed D53 ligt het hunebed D54. Dit hunebed is net iets kleiner als hunebed D53 en telt in het totaal 6 dekstenen. Dit maakt het exemplaar er niet minder mooi om.

Het hunebed ligt in het midden van een kleine zandvlakte omringd door gras. Aan beide kanten is heide te vinden met daar om heen kleine bossen. Ook al ligt dit hunebed niet vol in de bossen dan is het toch de moeite waard om hier in de omgeving te gaan wandelen. Je loopt van heide snel in het bos en langs de weilanden

Lekker actief bezig zijn

Genieten van activiteiten tijdens uw vakantie
Laat de zweetdruppeltjes maar komen

Vissen kunt u in de riviertjes in de buurt, de Linde en de Tjonger, prima plaatsen om uw hengel uit te werpen.
Bij de Lindevaarders in Oldeholtpade kunt u kano’s huren voor een mooie tocht over het slingerende riviertje De Linde.  Wilt u wat dieper de regio verkennen met de kano, check dan www.kanoweb.nl voor mooie kanotochten.
Tegen een vergoeding kunt u tennissen op de tennisbanen van de plaatselijke tennisvereniging. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de receptie.
Een oergezellige tocht met een huifkar door de Drentse natuur. Wie wil dat niet?

Musea

Leuke musea in de buurt van Camping Rotandorp
De moeite van het bezoeken waard

Als u Rotandorp Noordwolde bezoekt, hoort daar een bezoek bij aan het Nationaal Vlechtmuseum. Het vlechtmuseum heeft een brede collectie van zowel traditioneel als eigentijds vlechtwerk. Naast het bekende mandwerk en meubilair zijn er ook sieraden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, designobjecten, verpakkingen en gebruiksvoorwerpen te zien.

Sinds 1965 bevindt zich in het Drentse dorp Vledder het Zeemuseum Miramar . Dit museum herbergt de unieke verzameling zeecuriosa van wijlen juffrouw Jeanne Warners. Zij is de oprichtster van dit zeemuseum en zij bedacht ook de naam Miramar. Dit is het Spaanse woord voor ‘aanschouw de zee’. Zij bracht de zee naar Drenthe, de provincie van bos en hei.

Valt er in Nederland op kunstgebied nog iets te ontdekken? Kun je nog voor verrassingen komen te staan? Het antwoord ligt bij Museum Vledder. Dat blijkt voor velen de verrassing van het jaar. Jong en oud blijkt zich daar een paar uur uitstekend te vermaken in een museum, met een geheel eigen aanpak. Je kunt er wat beleven, je kunt er lachen, je kunt je verbazen en je kunt er ook nog wat leren.

In Museum De Proefkolonie, gevestigd in Frederiksoord wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.

Dit is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden. Bekijk de folders op onze receptie voor nog veel meer mogelijkheden.